Islannin EuroScienceFun-tapahtuman lopputerveiset
Vietin toissa viikolla viisi päivää Islannissa, EuroScienceFun-konferenssissa. Oli kaikkiaan hauskaa ja antoisaa. Paikalla oli lisäkseni kaksi muuta suomalaista Åbo Akademin tiedeshow’sta ja 57 osallistujaa muista maista.
Uusia tiedekokeita ja improvisaatioharjoituksia
Opin uusia, kiehtovia tiedekokeita, esimerkiksi butaanilla tehtäviä tulitemppuja. Yksittäisten uusien kokeiden ohella sain paljon laajempia ideoita vuorovaikutteisuudesta, luennoinnin ja näyttämisen suhteesta, vapaaehtoisten ja ammattimaisten työntekijöiden käytöstä ja yhteistyökuvioista.
Improvisaatiotyöpajassa harjoiteltiin äänenkäyttöä, tarinankerrontaa ja mielikuvitusta. Esitimme Maailman ympäri 80 päivässä -kirjan tapahtumat ensin minuutissa, sitten puolessa minuutissa, 15 sekunnissa ja 7,5 sekunnissa – viimeinen oli melko vaikeaa! Teatteri on mielestäni huiman tärkeä osa tiede-esityksiä, joten työpaja oli antoisa, vaikka osa harjoituksista oli minulle tuttuja.
Suuren yleisön Common Show
Viimeisenä päivänä oli suosittu suuren yleisön Common Show -tapahtuma, johon tuli niin aikuisia kuin lapsia Reykjavikista ja sen ympäristöstä.
Kaikilla osallistujilla oli oma esittelypöytä, joissa yleisö sai ihailla ja kokeilla vaikka mitä: veden hajottamista vedyksi ja hapeksi ja saadun vedyn räjäyttämistä omalla kädellä (poksahtaa, mutta ei satu), rikostutkimuksessa tehtävää verianalyysiä, maissijauhoista valmistettua oudosti käyttäytyvää epänewtonilaista nestettä, -196-asteista nestetyppeä… Itse askartelin noin 200 mehupillisoitinta innostuneille lapsille ja esittelin pörisevän energiaputken avulla ihmisen sähkönjohtavuutta.
Common Show’ssa oli hienoja lavaesityksiä, joista itselleni jäi mieleen ennen kaikkea tsekkiläisen UDiF:n esitys, jossa kuultiin valoa ja nähtiin ääntä. Sekä Sveitsin Physiscopen van der Graafin laite, joka varasi rohkean yleisövapaaehtoisen sähköllä ja nosti hänen hiuksensa pystyyn.
Medianäkyvyyttäkin tapahtumalla oli, pääsimme muun muassa Islannin suuriman sanomalehden Fréttablaðiðin kanteen.
Islannin luontoa ja nähtävyyksiä
Ehdin nähdä konferenssin lisäksi Islannin upeaa luontoa ja nähtävyyksiä. Kiersimme katsomassa geysirejä, Euroopan suurinta vesiputousta ja jylhää kalliomaisemaa, jossa Islannin ensimmäinen parlamentti kokoontui jo vuonna 930.
Varasin muutaman päivän konferenssin jälkeen turismille ja pääsin ratsastamaan islanninhevosella. Reykjavik on eloisa pieni kaupunki täynnä hauskoja kahviloita ja kulttuuritapahtumia, toivon pääseväni sinne joskus uudestaan.
Ensi vuonna tavataan Bonnissa
Odotukset ensi vuoden konferenssille ovat tämän jälkeen kovat. Toivottavasti minä ja Pop-Tiede pääsemme EuroScienceFun-konferenssiin Bonniin 2017!
Kuvat ja teksti: Otso Helos, puheenjohtaja