Close

17.5.2017

Ilmiöpop-kiertue alkoi Kirstin koululla Espoossa

Pop-Tieteen uusi koulukiertue Ilmiöpop pääsi vihdoin vauhtiin Kirstin koululla, Espoossa. Kiertueen aloitus venyi monen sairastumisen ja epäonnen takia, mutta nyt ollaan vihdoin liikkeellä.

Ilmiöpopissa tutkitaan ääntä ja valoa työpajoissa, vuorovaikutteisessa esityksessä sekä opettajien koulutuksessa. Kokonaisuuteen kuuluu elokuussa Ilmiöiden maailma -ilmiöoppimisen työkalupakki, jonka avulla aiheita ja tutkimusmetodeja voi syventää ja rakentaa ihan uuden ilmiöoppisen kokonaisuuden koulussa.

Työpajoja 4–6-luokkalaisille

Ilmiöpop-päivä alkoi neljälle eri ryhmälle vedettävällä työpajalla, joissa lapset tutkivat äänen muodostumista erilaisilla välineillä pienryhmissä. Käytössä oli niin vietereitä, kuminauhoja, viivottimia, pahvimukeja kuin ilmapallojakin. Niistä sai rakennella ja viritellä erilaisia ääntä muodostavia vempaimia ohjeiden avulla tai omilla ideoillaan.

Kirstin koulun lapset olivat innoissaan ja ihmettelivät, että miten se mukipuhelin oikein toimii? Tai mistä se vieterin ääni kuuluu? Joku oli innostunut keksimästään marakassista ja toista harmitti, kun nokkahuilu jäi vielä työn alle.

Ilmiödisco-esityksessä selitetään ja kysellään

Työpajojen jälkeen päivä jatkui vuorovaikutteisella tiede-esityksellä. Siinä Pop-Tieteen ohjaajat Otso ja Meiju näyttivät ja selittivät työpajojen tehtäviä, äänen syntyä ja kulkua. Lisäksi ihmeteltiin äänimäärän kasvua desibelimittarin avulla.

Huonoksi onneksi Otson hartaasti rakentama laserurku petti h-hetkellä eikä esitykseen kaavailtua loppuhuipennusta nähty. Sen oli tarkoitus näyttää miten äänellä voi liikuttaa valoa! Toivottavasti urku toimii jatkossa ja esityksen kohokohta päästään pian kokemaan.

Opettajien koulutus täydentää

Ilmiöpop-päivään kuuluu opettajien täydennyskoulutus, jossa perehdytään ilmiöoppimisen hyödyntämiseen kouluarjessa.

Koulutuksen sai varata, jos koulun aikatauluihin sopi, mutta Kirstin koululla se jäi tällä kertaa väliin.

27 koulua kiertueella

Ensimmäinen Ilmiöpop-kiertue käy kuudessa pääkaupunkiseudun koulussa toukokuussa ja 21 koulussa elo–lokakuussa 2017. Kiertueen jatko riippuu rahoituksesta, mutta toivotaan että Ilmipop pääsisi vielä lukuisiin muihinkin kouluihin!

Kuvat: Jukka Naaranlahti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *